Wybory 2023. Pracowite dni Ekipy Lewicy

Zapisany terminami niemal każdy kolejny dzień. W piątek, 18 sierpnia w Warszawie – posiedzenie Zarządu Krajowego Nowej Lewicy, podczas którego zatwierdzono listy kandydatów Komitetu Wyborczego Nowa Lewica (zwłaszcza tych desygnowanych przez frakcje SLD i Wiosna). Partie idące wspólnie do wyborów w ramach tego Komitetu (Razem, PPS, Unia Pracy, SDPL) uczyniły to na swoich statutowych gremiach.

W sobotę, 19 sierpnia Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy głosami swoich 43 posłów i 1 senatora rozliczył się z dokonań czterech lat pracy parlamentarnej.

dorobek klubu lewicy   Piotr Kowal

Na profilach kandydatów w mediach społecznościowych pojawiły się ich wyborcze wizytówki w nowych barwach KW Lewicy (czerwień z domieszką zieleni).

W teren ruszyły grupy działaczy i zespoły przyjaciół wspierających kandydata, by w rozmowach z mieszkańcami zbierać podpisy poparcia pod listami KW Nowa Lewica.

Nowy tydzień rozpoczął się od konferencji prasowej bydgoskich posłów Lewicy – Krzysztofa Gawkowskiego i Jana Szopińskiego. W towarzystwie szefa Wojewódzkiego Sztabu Wyborczego NL – Piotra Hemmerlinga, podsumowali swoje posłowanie dla tego regionu województwa (okręg wyborczy nr 4). Mówili o zabieganiu w przemówieniach i komisjach w Sejmie oraz składanych interpelacjach o rozwiązywanie istotnych problemów Bydgoszczy, spraw zgłaszanych w biurach poselskich i spotkaniach z wyborcami z kilku powiatów, w Inowrocławiu, Mogilnie, Nakle nad Notecią, Sępólnie Kraj., Świeciu, Tucholi i Żninie.

konf.wybory21.8e  konf.wybory21.8c

Krzysztof Gawkowski w kolejnych wyborach będzie ponownie nr 1, a Jan Szopiński nr 2 na liście wyborczej w okręgu nr 4. Obok nich kandydować będą jeszcze 22 osoby z różnych miejscowości i różnych lewicowych środowisk.

Dalszą część dnia obaj posłowie przeznaczyli na spotkania z przechodniami i zbieranie podpisów poparcia dla swoich kandydatur i list.

Już w środę, 23 sierpnia odbędzie się spotkanie z mediami w Toruniu i przedstawienie listy kandydatów KW Nowej Lewicy w okręgu nr 5, na której znajduje się 26 nazwisk, przy czym liderka listy jest posłanka Joanna Scheuring-Wielgus, a drugie miejsce zajmuje Piotr Kowal, obecnie samorządowiec, przewodniczący Rady Miasta Włocławka.

W okręgu nr 13 (obejmującym Włocławek) o mandat senatora RP ubiegać się będzie Krzysztof Kukucki, kandydat Paktu senackiego, obecnie zastępca prezydenta Włocławka.

gawkowski podpisy   podpisy szopinski1

Następnego dnia, w czwartek, podobna konferencja z regionalnymi mediami odbędzie się w Bydgoszczy, gdzie zaprezentowani zostaną kandydaci na posłów KW Nowa Lewica w okręgu nr 4.

I tak do kolejnego etapu zmagań w kampanii wyborczej przystępuje „Ekipa Lewicy” (to nowy medialny określnik). Przed kandydatami nowa trasa po Polsce.

Można też śledzić zapisy na nowej wyborczej stronie lewica2023.org , gdzie jest do pobrania PROGRAM  Wyborczy KW Nowa Lewica, o który niestrudzenie pytają naszych interlokutorów w różnych mediach.

podpisy bydg   czestochowa

Mocne uderzenie popłynie w sobotę, 26 sierpnia z Częstochowy, gdzie na Starym Rynku od godz. 16,oo z mieszkańcami i turystami spotkają się m.in. Włodzimierz Czarzasty, Robert Biedroń, Adrian Zandberg, Magdalena Biejat, Joanna Scheuring-Wielgus i Anna Maria Żukowska.

Po wiecu i rozmowie o Polsce, jaka ma być po wyborach, z koncertem przebojów wystąpi Michał Wiśniewski.

W szczycie pielgrzymkowym? – Czemu nie? Mamy tam swojego prezydenta i chcemy świeckiego państwa. Pielgrzymki nam nie przeszkadzają. W naszej wizji państwa jest miejsce dla wiary i ludzi wierzących. Nie ma miejsca dla uprzywilejowanej roli kleru – odpowiada Joanna Scheuring-Wielgus w wywiadzie dla "Krytyki Politycznej" z 14 sierpnia. (Warto przeczytać o kampanii wyborczej prowadzonej przez Lewicę.)

A to dopiero początek!

Opr. nim, 21 sierpnia 2023 r.