Łódzkie półkolonie i korepetycje maturalne podsumowane

Koniec sierpnia to nie tylko czas powrotu do szkół, to także czas na podsumowanie wakacyjnych programów miejskich, takich jak półkolonie czy korepetycje dla maturzystów, którym nie powiodło się podczas majowych egzaminów. O tym, jak przebiegały te programy i jakim cieszyły się zainteresowaniem, mówił Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela.

Tegoroczne półkolonie, które miasto przygotowało dla najmłodszych mieszkańców spędzających wakacje w Łodzi, odbywały się w 45 szkołach i przyciągnęły ponad 4 tys. osób, czyli blisko o 500 osób więcej niż przed rokiem. Dzieci uczestniczyły w zajęciach sportowych, chodziły do kina, muzeum, na kręgle czy na pływalnię. Przez całe wakacje przejazdy komunikacją miejską dla uczestników półkolonii były bezpłatne.

Zajęcia w ramach łódzkich półkolonii rozpoczęły się pod koniec czerwca i trwały do połowy sierpnia, a miasto przeznaczyło na nie blisko 900 tys. zł. To jednak nie koniec wakacyjnych atrakcji. Do końca sierpnia dzieci i młodzież mogą brać udział w bezpłatnych zajęciach Letniej Akademii Sportu.

Wakacje 2018 - podsumowaniaWakacje 2018 - podsumowaniaWakacje 2018 - podsumowaniaWakacje 2018 - podsumowania

Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela podsumował także korepetycje maturalne, przygotowane przez miasto dla tych maturzystów, którym nie powiodło się podczas majowych egzaminów. W zajęciach z matematyki, bo z nią był największy problem podczas tegorocznych matur, uczestniczyło 60 uczniów. Bezpłatne korepetycje zostały zorganizowane już po raz czwarty i trwały od 30 lipca do 10 sierpnia.

Wakacje 2018 - podsumowania