Samorządowcy SLD apelują o zwiększenie środków na program in vitro

Radny sejmiku wojewódzkiego Piotr Bors i radna Rady Miejskiej w Łodzi Małgorzata Moskwa-Wodnicka zaapelowali podczas piątkowej konferencji prasowej do Marszałka Województwa Łódzkiego o zwiększenie środków przeznaczonych na wojewódzki program in vitro.

Jak podkreślili samorządowcy SLD, bardzo ważne jest, aby jak najwięcej zainteresowanych par z województwa łódzkiego mogło skorzystać z programu. Kwota 200 tys. zł, jaką obecnie przeznaczono na wojewódzki program in vitro, wystarczyła zaledwie na kilka dni, podczas których do programu zakwalifikowało się 39 par.

"Postanowiłem zwrócić się do Marszałka Województwa Łódzkiego o dokonanie przesunięć w budżecie województwa, w ten sposób, aby wygospodarować kwotę dodatkowych 300 tys. zł jeszcze w tym roku" - stwierdził Piotr Bors radny Sejmiku Województwa Łódzkiego z ramienia SLD.

Samorządowcy Sojuszu Lewicy Demokratycznej w całym kraju podejmują starania o wprowadzenie przez kolejne samorządy lokalnych programów in vitro. Starania te podjęto już m.in. w Pabianicach, Radomsku czy Zgierzu.