Szejna: Wydarzenia w upartyjnionym KRS kompromitują całą reformę sprawiedliwości przygotowaną przez PiS

W KRS doszło do kłótni pomiędzy zamachowcami. Jedni nielegalnie wybrani nominaci PiS-u, przerazili się tym, co chce wyczyniać druga grupa. Obecny skład Krajowej Rady Sądownictwa został wybrany poprzez niezgodne z prawem i Konstytucją skrócenie kadencji poprzedniego jej składu. Czego się dowiedzieliśmy z doniesień? PiS-owscy nominacji jak np. pan poseł Mularczyk postanowili sobie dorobić – nawet kilkanaście tysięcy złotych – łamiąc prawo. W jaki sposób? Zwołując posiedzenia jakiś nowych komisji, które spotykały się zdalnie, a wynagrodzenie za ich udział wynosiło 1000 – 1500 złotych. Nie ważne było, ile one trwały, 5, 10 czy też 3 minuty. To jest skandal.

Od samego początku uważaliśmy, iż neo-KRS to organ nielegalny i powołany do celów politycznych przez PiS i nigdy nie powinna pracować w tym składzie.

Co proponuje Lewica? Senacka większość przygotowała projekt ustawy, którzy przewiduje wyczyszczenie tej stajni Augiasza, tam nie ma co zmieniać, tylko zakończyć kadencję obecnej Rady i powołać nową, do której trafią nominaci ze względu na swoje kwalifikacje oraz rekomendacje środowiska sędziowskiego wszystkich szczebli. Wspomniany projekt przewiduje również likwidację Izby Dyscyplinarnej oraz Izby Kontroli Nadzwyczajnej, których istnienie TSUE uznał za niezgodny z prawem.

Wspomniane wydarzenia kompromitują całą reformę sprawiedliwości przygotowaną przez PiS. Poseł Arkadiusz Mularczyk kandyduje na funkcję wiceprzewodniczącego Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy, ale człowiek, który w ten sposób chce zarabiać pieniądze, nie może reprezentować Polski w tym zgromadzeniu.

Andrzej Szejna, poseł